Menu

Na de eerste editie van BeneFIETS, schonken we onze opbrengst van €20.000 aan prof. Johan Menten, onderzoeker aan KU Leuven. 

Ook voor deze editie willen we de winst schenken aan een doel dat rechtstreeks te maken heeft met hersenkanker. Het idee ontstond om een fonds op te richten aan KU Leuven, op naam van Dieter: 'het Dieter De Cauderlier-fonds voor hersentumoren'. Samen met interne medebestuurders, bepalen we waaraan het geld besteed wordt. We stelden volgende doelstellingen voorop:

    *het onderzoek bevorderen naar het ontstaan en de evolutie van hersentumoren
    *de ontwikkeling ondersteunen van nieuwe persoonsgerichte therapieën voor patiënten met een hersentumor
    *projecten steunen die het sociaal-emotioneel welzijn nastreven van patiënten met een hersentumor en hun naasten, en hen beter
     ondersteunen, tijdens en na het kankerproces

Prof. Johan Swinnen, die vorig jaar (2017) nog naar Compostella liep t.v.v. het Leuvens Kankerinstituut (LKI), wordt voorzitter van het Fonds. Hij is in de KU Leuven voorzitter van het Departement Oncologie, hoofd Laboratorium voor Lipidenmetabolisme en Kanker en hoofd Laboratorium voor Tumorimmunologie en Immunotherapie (nominatim). Wij ontmoetten prof. J. Swinnen en zijn familie op BeneFIETS 2016. We zijn enorm vereerd dat deze enthousiaste, warme man aan het hoofd staat van ons fonds.

Daarnaast zullen ook professor Johan Menten, professor Gabriele Bergers en dr. Jeroen Ceuppens medebestuurders van Dieters Fonds zijn.

Bijdragen voor het fonds zijn zeer welkom op rekeningnummer IBAN BE 45 7340 1941 7789, met mededeling 400/0016/36814.
V
oor giften vanaf 40 euro krijgt u een fiscaal attest van de KU Leuven. 

 

Contactpersonen van het Fonds:

  • Phyline De Cauderlier, BeneFIETS, 0476 64 21 88, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Johan Swinnen, via Griet Van der Perre (LKI), 0479 59 91 53, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Persbericht Deerlijk en Leuven, 17 mei 2018

FAMILIE EN VRIENDEN VAN DIETER DE CAUDERLIER RICHTEN KANKERFONDS OP     

Dieter De Cauderlier had vandaag zijn 33ste verjaardag willen vieren. Hij overleed echter aan de gevolgen van een hersentumor, op 25 augustus 2017 in Kortrijk. Om Dieter te eren en lotgenoten betere kansen te kunnen bieden, richten zijn familie en vrienden een onderzoeksfonds op voor het Leuvens kankerinstituut (LKI): het Dieter De Cauderlier-fonds voor hersentumoren.

We blijven vooruitgang boeken in de strijd tegen kanker. Voor bepaalde vormen van kanker blijft het echter zoeken naar gerichte therapieën, met minder neveneffecten of blijvende gevolgen. Een kankerproces is bovendien zeer ingrijpend, op fysiek, emotioneel en sociaal vlak. Het nieuwe ’Fonds Dieter De Cauderlier' wil het onderzoek naar hersentumoren ondersteunen en de ontwikkeling van nieuwe therapieën bevorderen. Even belangrijk voor de initiatiefnemers is de steun aan projecten die de opvang en begeleiding van patiënten en hun naasten willen verbeteren.

Professor Johan Swinnen, kankeronderzoeker aan de KU Leuven en vicevoorzitter van het Leuvens kankerinstituut (LKI), wordt voorzitter van het fonds. Hij is ook vader van een zoon die de gevolgen van een kankerbehandeling moet dragen. "Hersentumoren blijven vaak moeilijk te behandelen en de gevolgen voor de patiënt en zijn omgeving zijn ingrijpend. Het ‘Fonds Dieter de Cauderlier’ wil hier verandering in brengen. Ikzelf heb Dieter goed gekend als lotgenoot van mijn eigen zoon en had een briefje voor hem mee op mijn tocht naar Compostela. Ik ben dankbaar en trots dat ik met dit Fonds de moedige strijd van Dieter tegen deze ziekte kan verderzetten".

Phyline De Cauderlier, zus van Dieter en medebestuurder, legt uit waarom haar familie en vrienden dit initiatief hebben genomen: "In februari 2015 kregen we het harde nieuws te horen dat Dieter een hersentumor had. Omdat wij zelf maar weinig konden doen, naast er voor hem te zijn, besloten we een fiets- en wandelevenement te organiseren ten voordele van het hersentumoronderzoek: BeneFIETS. Jammer genoeg zal Dieter onze tweede editie niet kunnen meemaken. In overleg met het LKI besloten we een fonds op te richten dat zijn naam draagt. De gelden uit het fonds gaan rechtstreeks naar projecten gelinkt aan hersenkanker. Ook al kunnen we Dieter niet meer helpen, we hopen hiermee zijn lotgenoten meer kansen te geven. Mijn broer stond altijd klaar voor iedereen, nu is het aan ons."

Medebestuurders van het nieuwe fonds zijn, naast zijn moeder Anne-Mie Decavel en vriend Frederic Manhaeghe, professor Johan Menten en professor Gabriele Bergers. Ook dr. Jeroen Ceuppens is mede-oprichter. Hij behandelde Dieter in AZ Groeninge: "De positieve coureur Dieter leeft op deze manier tastbaar voort."

 

De opbrengst van de nieuwe editie van 'BeneFIETS' zal het startkapitaal vormen voor het fonds. BeneFIETS 2018 vindt plaats op zondag 1 juli in Kinderboerderij Bokkeslot in Deerlijk. Meer informatie en inschrijvingen op www.benefietsen.be.

Bijdragen voor het fonds zijn zeer welkom op rekeningnummer IBAN BE 45 7340 1941 7789, met mededeling 400/0016/36814. Voor giften vanaf 40 euro krijgt u een fiscaal attest van de KU Leuven.

 

Contactpersonen:

  • Phyline De Cauderlier, Benefiets, 0476 64 21 88, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Johan Swinnen, via Griet Van der Perre (LKI), 0479 59 91 53, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.