Waarom?

Dieter De Cauderlier werd geboren op 17 mei 1985. Hij groeide op tot een sociale, actieve gast in Deerlijk, waar hij ook werkte als gemeente-arbeider. In maart 2015 veranderde echter alles: na een plotse epileptische aanval stelden artsen een hersentumor vast. Dieter ging de strijd aan en won die ook. Maar in 2017 (na de eerste editie van BeneFIETS) nam de ziekte opnieuw de bovenhand. Hij overleed op 25 augustus 2017, op 32-jarige leeftijd.

   Dieter met zijn grootste idool: Alberto Contador

Om het onderzoek een duwtje in de rug te geven, organiseerden wij, als vrienden en familie, in 2016 een benefietevenement. Onder het motto “bewegen is gezond” ontstond het idee om een fiets- en wandeldag te organiseren: BeneFIETS. Dieter was een fervente wielertoerist en via deze weg werd hij ook betrokken in het eerste BeneFIETS-avontuur. We konden een cheque van 19.000 euro overhandigen aan prof. Johan Menten, die onderzoek doet naar hersenstamturmoren.We organiseerden een tweede editie in juli 2018, waar hij echter niet meer bij kon zijn. Ditmaal leverde het evenement 21.000 euro op. Dit werd het startbedrag van het fonds dat we op Dieters naam oprichtten: fonds Dieter De Cauderlier voor hersentumoren (zie www.dietersfonds.be). De opbrengst van BeneFIETS 2020 zal eveneens geschonken worden aan Dieters Fonds.
We wilden telkens dat de opbrengst geschonken werd aan hersentumoronderzoek, want daarin moest snel een doorbraak komen zodat het Dieter nog kon helpen. De hersenen zijn de zekeringskast van ons lichaam, dus als daar iets fout loopt, loopt het overal in het lichaam fout. Hersentumoren kunnen voorkomen in de vorm van uitzaaiingen, waarbij de primaire tumor buiten de hersenen ligt. Het kan echter ook ontstaan in de hersenen. Dit komt jaarlijks voor bij 16-17 mensen per 100 000. Ongeveer 1,4% van alle kankeraandoeningen zijn kwaadaardige hersentumoren. (bron: UZ Leuven) Bij kinderen is het zelfs de tweede meest voorkomende kankervorm, na leukemie. (bron: Stichting tegen Kanker)

 

Eerste cheque-overhandiging in 2016: € 19 000

door de volledige BeneFIETS-bende

(v.l.n.r. Anne-Mie Decavel, Anja Tuytens, prof. J. Menten, Steven Deldaele, Frederic Manhaeghe, Willem Labeeuw, Dieter De Cauderlier, Sofie Van Neste, Nathalie Messely, Phyline De Cauderlier, Flore van Assche, Jürgen Vandendriessche, Thibout Stock, Marc De Cauderlier)

Tweede cheque-overhandiging in 2018: € 21 000

door het bestuur van Dieters Fonds

(v.l.n.r. dr. Jeroen Ceuppens, Marc De Cauderlier, Anne-Mie Decavel, Phyline De Cauderlier, prof. Johan Swinnen, Frederic Manhaeghe)